Whiskeyprovning

Professionell whiskeyprovning för privatpersoner, grupper och företag.





Bokningsformulär

Lämna tomt:

Whiskey

Whiskey tillverkas av enbart 3 ingredienser, jäst, vatten och spannmål. Efter att ingredienserna mältats, mäskats och jästs påbörjas destilleringen. Under destilleringen stiger alkoholhalten på drycken till mellan 60-75% men ännu är det inte färdig whiskey. Efter destilleringen sker nämligen lagringen, och för att få kalla drycken whiskey måste den lagras på ekfat i minst 3 år. Det är ekfaten som gör att whiskeyn får sin karaktäristiska smak. Det skiljer sig dock mycket i tillverkning mellan olika whiskeysorter, t ex vilken sorts ekfat eller vilket spannmål som används. Idag finns en uppsjö av olika whiskeysorter, alla med sin egen smak och historia.

Här följer ett antal av de mest vanliga whiskeysorterna

Skotsk maltwhiskey – oftast väldigt rökig och rik på smaker. Lagras i regel länge men just maltwhiskey är väldigt varierande i karaktär beroende på märke.

Skotsk grainwhiskey – mindre komplex än maltwhiskeyn i både smak och doft. Lagras också under kortare tid och är mycket mindre varierande.

Skotsk blendedwhiskey – är en blandning mellan malt och grainwhiskey. På grund av de många olika sorters spannmål som används blir variationen mycket stor.

Irländsk whiskey – irländsk whiskey är mycket mildare i smaken än den skotska. Den är fruktig och saknar helt rökiga inslag

Bourbon – Amerikansk whiskey som tillverkas av huvudsakligen majs. Har ofta en tydlig smak av vanilj.

Kanadensisk whiskey – relativt fri, dvs den har inte lika många regler som måste följas vid tillverkning. Ganska vass i smaken men med en viss sötma.