Whiskeyprovning

Professionell whiskeyprovning för privatpersoner, grupper och företag.
Intresseanmälan
Fyll i formuläret så kontaktar vi dig!

Provningsteman

WHISKYPROVNINGAR

Whiskyskola
Vi provar en handfull olika whiskymärken och tyngdpunkten läggs på skotsk och irländsk whisky. Men ytterligare någon sort slinker också med för att vi skall komma i kontakt med flera olika whiskytyper. Mycket whiskyinformation i största allmänhet för den nyfikne.

Whisky från Islay
Resan går till Islay – den torviga lilla skotska ön. Nu koncentrerar vi oss på den absolut rökigaste regionen. Här är det i hög grad torv som gäller. Men det har inte alltid varit på det viset.
Således kollar vi lite närmare på vad Islay i övrigt har att erbjuda. Kan man rent av hitta sublim maltighet även här eller är det bara ppm som räknas? På provningen rätas dessa frågetecken ut!

Skottland runt
Vid denna provning tittar vi närmare på de olika regionerna. Vad är det som skiljer dem åt och hur blev det som det blev? Det blir en resa från elegant maltighet till till mer omtumlande rökighet – och allt har sin egna charm!

Japans Maltwhisky
De japanska whiskydestillatörerna har lagt ett kalkeringspapper rakt över det skotska whiskyidealet, ritat av det in i minsta detalj för att sedan skapa en slags kopia hemma i Japan. Har dom lyckats? Ja, sannerligen! Japansk whisky överrumplar med sin kvalitet och välsmak. Här samlar vi några av de mest kända märkena, mest malt men även någon blended och vi kan garantera att du kommer att bli positivt överraskad!

Irländsk whisky
Vem uppfann egentligen whiskey? Tja, förmodligen var irländarna en bra bit före skottarna med detta livets vatten. Skottarna har måhända förvaltat och utvecklat whiskyn bättre och varit mer framgångsrika rent kommersiellt. Men ingen kan ta hedern från irländarnas tjockhudade envishet att fortsätta med rökbefriad potstill och trippeldestillationer till och med när en hel värld mest törstade efter enkel blended. Denna envishet har tidvis nästan sopat iväg all irländsk whiskeyproduktion och kvar finns blott en rest av fornstora dar. Men det som finns är trevligt att prova, det kan vi lova! Och rök har dom också numera!

Internationell maltwhisky
Våra globala provningar har onekligen väckt en del uppmärksamhet. Åtskilliga sakkunniga vill nog lite fördomsfullt tilldela skottar och irländare all uppmärksamhet i whiskyvärlden och helst glömma andra “klåpare” som bränner sprit och kallar det whisky. På den här provningen bevisar vi dock att det minsann finns fullt godtagbar maltwhisky från världens alla hörn. Du kommer att bli förvånad!

Skotsk maltwhisky vs. blended
Många hävdar att maltwhisky alltid smakar bättre än blended whisky. Blended med sitt, som regel, lägre pris ställs ofta åt sidan och all uppmärksamhet riktas mot den ädla maltwhiskyn. Är det rättvist? Har inte blended några kvaliteter alls? Förvisso! Det finns all anledning att titta lite närmare på detta och vad är väl bättre än en direkt jämförelse mellan typerna? Här häller vi upp malt, pure och blended och vi provar blint. Förra gången vi gjorde det här upplägget utsågs en blended till provningens bästa whisky. Blir det så nu också?

Lyxwhisky
Det här är en exklusiv provning utanför det ordinarie programmet. En gång per säsong gör vi en provning av lyxwhisky. Det som hälls upp i de fem glasen kommer från flaskor som kostat mer än 1.000:- styck, ofta ännu mer. Ett unikt tillfälle att få prova ruskigt dyra saker, enormt svårfunna rariteter och rejält vällagrade destillat.

Amerikansk whiskey
Bourbon, Rye och Tennessee… föraktad av många, älskad av desto fler. Amerikansk whiskey kanske började som en variant på den irländska och skotska i det nya landets begynnelse. Men senare kom stilen att ändras och idag finns ingen likhet alls kvar. Amerikansk whiskey är inspirerande len och vaniljig i doften, men kan hugga som en skallerorm i smaken. Ta med cowboyhatten och låt dig förföras av några riktigt trevliga amerikaner på den här provningen som tar fram det bästa från USA.

Rökig whisky
Egentligen skall det heta torvig whisky och inte rökig dito. Här tittar vi lite närmare på några saltstänkta torvigheter från bl a Islay och från några andra kustnära destillerier i Skottland. Det här är en provning med saltångor, tångdoft, tjärade bryggor och nyrökt böckling. På det hela taget en mycket charmerande resa alltså!

Whiskyprovning – Vi tittar på olika finishavslut

Whisky lagras alltid på ekfat. Oftast på begagnade amerikanska whiskeyfat, ibland på dito vinfat, sherry är vanligast. Men något som blivit alltmer populärt är slutlagringar på nåt helt annat. Romfat, madeirafat, portvinsfat, bourgognefat, vitvinsfat eller t o m ölfat, listan kan göras lång. Och att det här präglar slutresultatet skall vi bevisa på den här provningen av fem olika finishlagringar.

————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————

ÖLPROVNINGAR

Svenskt öl
Blott Sverige svenskt öl har! Det här är en provning upplagd som en ölskola med allt från det ljusaste ljusa till det mörkaste mörka. Men allt är bryggt i Sverige av några av våra duktiga bryggerier. Låt dig överraskas av en mångfald och ambition som inte alltid är så välkänd som den borde vara.

Tysk och Tjeckisk öl
Den moderna lagerölen är en rätt ny uppfinning. Och dom som kom på det hela verkade i det som idag utgörs av Tyskland och Tjeckien.
Det finns all anledning att titta lite närmare på vad de här två ölländerna står för. Inte bara för den vanliga lagerölen – här häller vi även upp Weissbier, Rauchbier, Schwarzbier och Altbier.

Belgiskt öl
Belgiskt öl fascinerar många. Mytomspunnen, småskalig och hantverksmässigt framställd utgör det belgiska ölet en historisk rest av olika öltyper som rimligen inte borde ha överlevt tidens tand.
Men kvar finns de och några av dem serveras på vår belgiska provning.
Låt dig överraskas av mångfald och maltig mjukhet!

Ölskola
En mycket populär provning och ett tillfälle att lära sig det mesta om öl i största allmänhet.
Vi bjuder på öl från det allra ljusaste till det absolut mörkaste och under tiden förklaras ölets mångfacetterade värld på ett underhållande och begripligt sätt.
Det blir historik och bryggningsprocess mixat med lite statistik och nutidsanalys.
Mat- och köptips hinns också med.

Veteöl
Veteöl var nästintill utrotningshotad som ölstil för bara ca 30 år sedan. Nu har ölet upplevt en svårspöad renässans och blivit mycket uppskattad världen runt. Låg beska och stor fruktighet kan vara en av anledningarna.
På vår veteölsprovning stiftar vi bekantskap med både Witbier och Weissbier, inte riktigt samma sak trots allt. Det blir belgiskt och tyskt tillsammans med svenskt och franskt i glasen.

Brittisk och Irländsk öl
Öl från de här två länderna skiljer sig mycket dels från den centraleuropeiska lagerölen och dels från den belgiska överjästa alen. På provningen tittar vi lite närmare på anledningarna till denna skillnad och vi provar några klassiska ales tillsammans med några mindre kända.

Ekologisk öl
Provningen är upplagd som en ölskola med presentation av många olika ölstilar och från olika länder. Sammanhållande tema är att alla ölen är framställda av ekologiskt odlade råvaror. Vi förklarar vad det innebär i ölsammanhang. En intressant provning för den som vill veta allt om öl och som dessutom uppskattar att innehållet är Krav-märkt.