Whiskeyprovning

Professionell whiskeyprovning för privatpersoner, grupper och företag.
Intresseanmälan
Fyll i formuläret så kontaktar vi dig!

Allt om Whisky – Del 1

Whiskytyper – Del 1

Whisky är en dryck som många människor älskar att skämmas bort med. Den lockar till sig alla sorters människor varav många anser att det är deras livselixir. Whisky är bland de mest påkostade vätskorna: att beställa ett glas höjer alltid ribban.

Ändå finns det vissa människor som aldrig har provat whisky, några olyckliga själar som oftast bara dricker tequila eller vodka. Det är inte dessa människors fel, vi får inte starta någon slags whiskyrevolt. Whisky är trots allt en dryck som är skrämmande för nybörjare.

Den kräver inte bara en viss finess, utan kommer också i ett överväldigande utbud.

Följande lista ger  lite hjälp eftersom den visar de olika typerna av whisky:

Skotsk whisky: Skotsk whisky är whisky som destilleras i Skottland (en whisky som har på sig en kilt är ett tecken på validitet). De destilleras ofta två gånger, men kan destilleras tre gånger. Scotch måste lagras på ekfat i minst tre år.

Scotch kan produceras från mältat korn, omältat korn, andra omältade korn eller en blandning. Det kan också komma från ett enda destilleri, eller flera. Oavsett vilken typ, är skotsk whisky omtyckt bland många alkoholkonsumenter.

Japansk whisky: Japanerna försökte återskapa samma whisky i Japan. Men eftersom de ingredienser som används i Skottland inte var allmänt tillgängliga, var de tvungna att avvika från sin ursprungliga plan. Den japanska whiskyn har anammat de traditioner som införts av de skotska, men den smakar annorlunda.

Japansk whisky innehåller normalt inte vete eller råg (två ingredienser som är nödvändiga för många typer av whisky) och gör istället med hirs, ris och majs. Deras whisky fermenteras på ett sätt som liknar deras sake. Detta ger en dryck med en innovativ smak.

Irländsk whiskey: Irländsk whisky är en whisky gjord på Irland. Den kan framställas på olika sätt, det mest unika är i en kruka. Ren krukdestillerad whisky finns bara från Irland och gjord helt med korn och har en kryddig, annorlunda och eftertraktad smak.

Irländsk whisky kan vara single malt (tillverkad av mältat korn och destillerad i en kruka) eller spannmålswhisky (framställd av spannmål). Spannmålswhisky är en lättare whisky och är sällan buteljerad på egen hand. Det används ofta som en blender med single malt. Även om det finns vissa likheter mellan irländsk och skotsk whisky använder inte irländsk whisky torv. Detta gör att irländsk whisky inte har den skotska rökigheten.