Whiskeyprovning

Professionell whiskeyprovning för privatpersoner, grupper och företag.
Intresseanmälan
Fyll i formuläret så kontaktar vi dig!

Whiskey – Allt om whisky Del 3

Whiskeytyper – Del 3

Amerikansk whisky finns både blended och straight. Båda typerna har individuella regler och föreskrifter och, kanske viktigast av allt, unika smaker.

Tennessee whisky: Tennessee whisky liknar Bourbon i kompositionen och måste vara minst femtioen procent majsbaserad. Därefter måste den åldras på nya fat, vanligen under minst fyra år.

Den största skillnaden mellan Bourbon och Tennessee whisky är att den senare sätts genom en filtreringsmetod som kallad Lincoln County-processen. Under denna process filtreras whiskyn genom lönnträkol före mognadsprocessen. Till sist ger Tennessee whisky en smak som ligger långt från Bourbon. Idag är Jack Daniels och George Dickel de två Tennessee whiskey som finns tillgängliga.

Bourbon: Vanligtvis kallad Kentuckys dryck. Bourbon måste bestå av minst 51 procent majs, men innehåller vanligtvis nära 70 procent. Övriga ingredienser är vete, mältat korn eller råg. Flertalet bourbon åldras under fyra år, men enligt lag måste de lagras i minst två år för att anses ”Straight”.

För närvarande är den stora majoriteten av Bourbon gjord i Kentucky. Den kan emellertid göras var som helst där det inte är olagligt att destillera sprit. Illinois, Indiana, Ohio, Tennessee, Missouri och Virginia är stater där Bourbon en gång producerade. Den senare, Virginia, producerar fortfarande en del.

Majswhiskey: Majswhiskyn med mest majs består av minst 80 procent majs. Majswhisky har ingen ålder. Om den åldras så görs detta under en kort tid, vanligtvis runt sex månader.

Detta åldrande, eller brist av det, är den huvudsakliga skillnaden mellan Bourbon och majswhisky. Bourbon måste lagras på förkolnade, nya fat medan masjwhisky – om den är åldrad – måste placeras i antingen begagnade fat, eller icke förkolnade ekfat.

Hembränt: Det är svårt att tänka förbud utan att tänka på hembränt. Hembränt är slang för alkohol som destillerats i hemmet. I tider när alkohol var förbjudet blev hembränt särskilt populärt och smugglades in i hem och verksamheter.

Vanligtvis betraktas det som en mycket stark sprit och görs när sockret jäses med jäst och etanol produceras. Alkoholen separeras sedan genom destillation. Eftersom processen är olaglig, är hembränt vanligtvis inte lagrad och innehåller ibland gifter och är inte helt rent. För närvarande tillverkas det fortfarande på en del ställen.

… Gå ut och beställ Bourbon eller en Jim Beam (och håll dig borta från hembränt). ..