Whiskeyprovning

Professionell whiskeyprovning för privatpersoner, grupper och företag.
Intresseanmälan
Fyll i formuläret så kontaktar vi dig!

Whiskey – Allt om whiskey Del 2

Whiskytyper – Del 2

I denna andra del kommer vi att diskutera kanadensisk, walesisk, och indisk whisky.

Kanadensisk whisky: Från landet som gav oss Ice Wine, Michael J. Fox, och en önskan att säga ”va” efter varje ord kommer kanadensisk whisky. Enligt lagen måste kanadensisk whisky lagras på träfat i minst tre år.

Kanadensisk whisky är oftast lättare än andra whiskysorter. De som produceras är vanligen blended whisky som görs med en mängd korn och som ofta kallas ”Rye whisky” i Kanada. Enligt amerikanska standarder kan dock inte termen ”Ryewhisky” tillämpas: råg används i kanadensisk whisky men dess användning behöver inte följa några lagar eller standarder.

Kanada är också känd för att göra Maple Whiskey. Några av dessa drycker tillverkas genom destillering av lönnvin medan andra är en blandning av kanadensisk whisky och lönnsirap. Även dessa produkter är inte tekniskt whisky i en juridisk mening, med de kallas ofta ”whisky” av allmänheten.

Walesisk whisky: Walesisk whisky är en dryck med ett vetefält av historia: man tror att man kan gå hela vägen tillbaka till omkring 300 e.Kr. Däremot har den moderna walesiska whiskyn sina upp- och nedgångar. Efter en frånvaro av whisky bland walesarna, började vissa destillatörer ge ut skotsk whisky som är gjord i Wales. Detta upptäcktes och den walesiska whiskyindustrin blev skadad.

Sedan sekelskiftet har dock walesarna försökt att föra whiskyn tillbaka till sitt land. År 2000 började ett destilleri i södra Wales som heter Penderyn att destillera sin whiskey och den första flaskan började säljas fyra år senare. Penderyn single malt whisky är destilleriets favoritprodukt. Den består av korn som åldrats i bourbonfat och avslutas i Madeirafat och har hittills fått bra respons från både kritiker och konsumenter.

Indisk whisky: Indisk whisky betraktas inte som whisky utanför Indien. Detta beror på indisk whisky är huvudsakligen baserad på melass. Den är snarare lik rom.

Även om cirka nittio procent av indisk whisky är vad de flesta människor utanför Indien skulle likställa med Bacardi eller Captain Morgan, tillverkas några riktiga whiskeysorter där. Eftersom destillerierna i Indien har börjat använda malt, korn och säd har de börjat göra en produkt som kan betraktas som whisky utanför Taj Majal. Ändå kan det dröja ett tag innan verklig indisk whisky börjar fylla glasen överallt.

Så, nu har ni överlevt del 2. Håll ögonen öppna för den sista delen där vi diskuterar amerikanska whiskysorter.