Whisky – En komplett guide om whisky
Berättelsen om skotsk whisky
Skottland är känt för många saker, men det mest kända är kanske den skotska whiskyn. Många har försökt att återskapa denna berömda dryck i andra delar av världen, men bara i Skottland kan de perfekta ingredienserna och miljö finnas för att producera den perfekta whiskyn. Genom att förstå ursprunget, tillverkningsmetoden och kvaliteterna av bra single malt whisky bidrar till nöjet att dricka denna kung av drycker.
Historik
Mannen som skapade den första skottska whiskyn är Friar John Cor. Den hette ”aqua vitae” (”livets vatten”) och gjordes på order av kungen. Detta inträffade år 1494 och även om destillering var en konst som utövades av vikingarna och de gamla perserna sägs detta vara första gången som whisky producerades i Skottland.
Allt eftersom whisky blev mer populärt skapade den skotska regeringen orimliga skatter för whiskyproduktionen, vilket resulterade i många illegala destillerier. Men med tanke på whiskyns popularitet och produktion utan kontroll, skapade det skotska parlamentet Excise Act 1823, vilket gjorde produktionen mer lönsam. Den moderna skotska whiskyindustrin föddes.
Modern produktion
I huvudsak har destillationsprocessen inte förändrats på hundratals år, men metoden har ändrats. Moderna destillerier är tekniskt avancerade för att upprätthålla de unika egenskaperna hos varje whisky och för att hålla jämna steg med efterfrågan.
Mältning
Först läggs korn i blöt, eller ”malt”, i vatten i cirka sju dagar. Alla ingredienser i en bra single malt måste vara av bästa kvalitet och vattnet är inget undantag. Rent, skotskt källvatten är en ingrediens som gör den skotska whiskyn unik.
Kornet börjar gro och frisätter enzymer som är väsentliga för destilleringsprocessen. Kornet torkas sedan över pyrande torv och beroende på den torvens kvalitet kommer whiskyn att bli mer eller mindre ”rökig” och rikare i färg.
Mäskning
Kornet mals därefter till ett mjöl som kallas ”mäld” och det tillsätts varmt vatten, där stärkelsen i mjölet omvandlas till sockerarter vilket skapar en mycket starkt illaluktande vätska som kallas ”vört.”
Fermentering
Sedan tillsätts det jäst och här börjar jäsningsprocessen i ett enormt kärl som kallas ”washback.” Jästen reagerar med socker till alkohol och när det är färdigt kallas det ”wash”.
Destillation
Detta överförs sedan till kopparkärl där produkten ska destilleras. Den värms upp och alkoholen kokar bort. Alkoholångan samlas i en kondensor där den svalnar och återgår till flytande form. Vätskan överförs i ett andra kopparkärl och destilleras en andra gång.
Trots att den destillerats två gånger är vätskan ännu inte whisky. Denna sprit måste nu mogna ekfat i minst tre år, enligt skotsk lag.
Mognad
Mognadsprocessen har en stor effekt på spriten. Allt eftersom den åldras, minskar alkoholhalten och den absorberar färgen och smaken av faten. Eftersom faten är antingen gamla whiskyfat de från Amerika eller sherryfat från Spanien, är de proppfulla av smak och rika färger som överförs till den redan smakrika whiskyn. Efter år av mognad, buteljeras whiskyn och mognadsprocessen stoppas.